Combinatie van internationaal
congrescentrum en muziekhal

Er vindt een grote, integrale gebiedsontwikkeling plaats rondom winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam-Zuid. Een belangrijk onderdeel van deze publiek-private samenwerking is het nieuwe congrescentrum van Ahoy. 

De combinatie van een grote concert- en congresvenue met expositiehallen wordt uniek in Nederland en zeldzaam in Europa. Wij denken van concept tot op detailniveau mee. 

Het gebied heeft al een goede infrastructuur, veel reizigers en een goed theater. Die sterke punten worden straks nog beter benut. Want met het grootste congrescentrum én de grootste popzaal van Nederland krijgt Rotterdam in Zuid straks een tweede stadscentrum. Een ontwikkeling met grote spin-off op sociaal-maatschappelijk en economisch vlak.

Onze rol

  • Initiatief
  • Conceptontwikkeling
  • Programma van Eisen 
  • Begeleiding ontwerp- en bouwproces namens gebruiker
  • Nazorg na oplevering 
Wij bedachten binnen de gebiedsontwikkeling 'Hart van Zuid' het concept 'business & entertainment' voor het gebiedsdeel rondom Ahoy. Ons idee om Ahoy uit te breiden met een Internationaal Congrescentrum is één van de dragers van de gebiedsontwikkeling.
KANSEN ZIEN

Een uit­zonderlijk
multi­functionele zaal

Het thema van de gebiedsontwikkeling rondom Ahoy is ‘business en entertainment’. Zo kwamen wij op het idee om het beperkte congrescentrum van Ahoy enorm uit te breiden. Dit is hét moment om een veelzijdige plek van internationale allure te creëren. Het vlaggenschip; een uitzonderlijk multifunctionele zaal die in een mum van tijd van auditorium in concertpodium, dancevenue of beurshal verandert.

Er ontstaat met deze zaal een interessante propositie die er anders niet was geweest. Ahoy beschikt straks over een immens internationaal congrescentrum. Het auditorium heeft plek voor 2.860 bezoekers, de indoor arena voor ruim 16.500 bezoekers en de concertzaal biedt ruimte aan 7.800 concertgangers. Verder beschikt het complex over 33.000 m2 aan moderne expositiehallen. De combinatie van functies kan evenementen binnenhalen die anders geen plek zouden vinden in Nederland. Vanaf eind 2020 heeft Ahoy hiermee internationaal een unieke marktpositie als hybride venue.

Pro in proces

Samen sterk in
een complex proces

In het ontwikkelproces professionaliseren wij Ahoy in haar rol. Ahoy weet als geen ander hoe je een moderne venue exploiteert. Wij zijn ervaren in complexe vastgoedontwikkelingen. Wij sturen op wat zij nodig hebben, begeleiden het ontwerpteam en bewaken de belangen in onderhandelingen. Onze contractuele-, bouwkundige- en proceskennis en ervaring is hierbij van grote waarde. Het doel; een hoogwaardig, multifunctioneel en zeer goed exploitabel gebouw. Onze rol strekt zich hierbij uit van concept- en ideevorming (initiatief tot realisatie) tot specifieke technische details op ruimteniveau.

ONMOGELIJK IS MOGELIJK

Te groot voor de locatie

Het leek lange tijd onmogelijk om de uitbreiding van het complex op de beperkt beschikbare bouwgrond te realiseren. In de bedrijfsvoering van Ahoy zijn we naar mogelijkheden gaan zoeken. Zo hebben we de speelruimte in exploitatie en gebouwinrichting gevonden. Met deze inzichten ontstonden zowel de hybride zaal als andere ruimtelijke optimalisaties. Oplossingen waardoor de uitbreiding uiteindelijk precies op de beschikbare locatie past.

Facts

  • Capaciteit Muziekhal: 7.800
  • Capaciteit Auditorium: 2.860
  • 35 break-out rooms
  • 2.000 m2 expofoyer/ballroom
De ideëen en sturing van STEAD hebben geleid tot een multifunctioneel gebouw met bijna oneindige mogelijkheden voor de exploitatie
Jolanda Jansen

Algemeen Directeur

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Laten we afspreken.