Slimme renovatie naar
schakelbare expositiehallen

In opdracht van de Gemeente Rotterdam en Rotterdam Ahoy hebben wij de renovatie van de expositiehallen van Ahoy begeleid. Wij vertegenwoordigden  Ahoy in het ontwerpteam en toetsten de kwaliteit van de plannen van de ontwikkelaar.

Door een slimme inzet van beperkte middelen is een plan met hoge schakelbaarheid, flexibiliteit en multifunctionaliteit ontwikkeld. Dat geldt zowel voor bouwkundige zaken als voor de klimaatinstallaties. De hallen zijn hun tijd nu ver vooruit.

De beurshallen 2 t/m 6 van Ahoy zijn in de jaren ‘70 gebouwd voor beurzen. Tegenwoordig worden ze naast beurzen ook voor concerten, VIP-area’s en andere evenementen gebruikt. Maar met deze ontwikkeling van functies bleken de hallen verouderd. De renovatie is onderdeel van een grotere uitbreiding van Ahoy met onder meer een Internationaal Congrescentrum en nieuwe concerthal.

Onze rol

  • Programma van Eisen
  • Begeleiding ontwerp- en bouwproces namens gebruiker
  • Nazorg na oplevering
In de jaren ‘70 werden in aansluiting op het Sportpaleis vijf expositiehallen gebouwd. Vanaf de start werden deze expositiehallen goed gebruikt voor bijvoorbeeld beurzen, maar ook kerkelijke zangavonden en het kinderevenement Jeugdvakantieland waar iedere iets oudere Rotterdammer wel eens is geweest.
KANSEN ZIEN

Slim schakelen
van ruimtes

We zagen winst in het slim schakelen van hallen. Daarmee konden namelijk flexibele, gericht inzetbare ruimtes gecreëerd worden. Daarnaast voorkwamen we hiermee het kostbare alternatief, de volledige vervanging van hallen. De configuratie is nu erg flexibel, waardoor allerlei soorten evenementen (tegelijk) mogelijk zijn. Maar in diezelfde ruimte kan ook één grote beursvloer van 23.000 m2 gecreëerd worden.

Pro in proces

De spin in
het web

Nadat wij het Programma van Eisen hebben opgesteld, hebben wij namens Ahoy het ontwerp en de bouw van de hallen begeleid. Daarbij leverden wij onder andere de input van alle vakdisciplines in Rotterdam Ahoy naar de ontwikkelaar. Wij zorgden voor kwaliteitstoetsing van de plannen van de ontwikkelaar en stuurden waar nodig bij.

ONMOGELIJK IS MOGELIJK

Maatwerk uitwerking van
een globaal plan

De grootste complexiteit zat in de hoge ambitie met een beperkt budget en een globaal plan. De contractering tussen de gemeente en de ontwikkelaar was namelijk gebaseerd op een schetsontwerp van de ontwikkelaar. Hierdoor was er nog veel ruimte voor interpretatie over de reikwijdte van de opgave. 

In nauwe samenwerking hebben we uiteindelijk een hallencomplex van internationaal niveau neer kunnen zetten. De sleutel was om het globale vertrekpunt door te ontwikkelen tot een goed, gedetailleerd ontwerp. De uitkomst: een maatwerk plan waar Rotterdam Ahoy weer decennia mee vooruit kan. 

Facts

  • Onderdeel van publiek-private gebiedsontwikkeling
  • Oppervlakte: 23.000 m2
  • Investeringssom: ca € 20 mln.

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Laten we afspreken.