Deliplein, hotspot tegen
alle verwachtingen in

Katendrecht is een onmiskenbaar stukje Rotterdam met een bewogen geschiedenis. Wij hebben er een hoogwaardig uitgaangsgebied ontwikkeld met restaurants, café’s en culturele instellingen. Het Deliplein staat nu in de Lonely Planet als must-see te boek. Wij waren in de gebiedsontwikkeling onder andere verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het Deliplein. Het vervallen vastgoed van de 30 bedrijfsruimtes is gerenoveerd tot moderne ruimtes met historische gevels, met een fantastische combinatie van bedrijven.

Onze rol

  • Conceptontwikkeling
  • Vastgoedontwikkeling
  • Selectieproces eindgebruikers
De wijk Katendrecht had een berucht imago. In 2005 startte een omvangrijk project met o.a. de herontwikkeling van het Deliplein, om het woonklimaat en de aantrekkingskracht van Katendrecht te verbeteren. Het is in circa 7 jaar tijd veranderd van één van de slechtste plekken naar één van de leukste plekken van de stad.
Ruimte voor kansen

Kansen zien waar
anderen weglopen

Aantrekkelijke horeca en cultuur op het schiereiland Katendrecht werd altijd voor onmogelijk gehouden. Maar de potentie van de plek werd zwaar onderschat. Waar velen de afvoerput van de stad zagen, zagen wij als placemakers geweldige kansen.

Vanaf het begin hebben wij ingezet op een goede balans tussen hoogwaardige cultuur en horeca. Welke zaak past op welke plek? We kozen ondernemers waar we zelf enthousiast van werden. De insteek was: bij voldoende kritische massa van goede bedrijven volgt de rest vanzelf. Wij maakten het plein aantrekkelijk voor ondernemers. De ondernemers maakten het plein aantrekkelijk voor publiek.

STEAD was de ontwikkelaar van het Deliplein. Zij zagen kansen in Katendrecht toen niemand die nog zag en boden kansen aan culturele en creatieve ondernemers.
Harry-Jan Bus
en Rachèl van Olm

Directie Theater Walhalla,
Pioniers vanaf het begin
Gericht op waardecreatie

Focus op kwaliteit van onder­nemers

Het vraagt om langetermijndenken wanneer je een duurzaam hoogwaardig concept neer wilt zetten. We hebben de verschillende stakeholders zoals gemeente, woningcorporaties en ondernemers allemaal in het verhaal meegenomen. Samen tegen de stroom in, op zoek naar de synergie.

Lange tijd was de focus het vinden van extreem gemotiveerde ondernemers. We legden de lat hoog met een streng selectieproces. Dit om de meerwaarde van het gebied bij afronding van de ontwikkeling en voor de toekomst veilig te stellen. En dat is met vlag en wimpel geslaagd.

Vernieuwend en doelgericht

Voort­bouwen op bestaande kwaliteiten

Voor de stad Rotterdam stond Katendrecht lange tijd gelijk aan overlast en een slechte sociaal-economische situatie. Deliplein was vóór de transformatie vooral een broedplaats van overlast en criminaliteit. Maar ook een plek met een roemrijke geschiedenis. Op die kracht hebben wij voortgeborduurd.

Noodlijdende zeemanskroegen, prostitutie en een spoorweg maakten plaats voor zeer gewaardeerde horeca, een oer-Rotterdams theater, makers en creatieve gezelschappen. De transformatie heeft zich bewezen met aantrekkingskracht tot ver over onze landsgrenzen.

 

 

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Laten we afspreken.