Nieuw theater tussen
eeuwenoude buren

Midden in centrum Den Bosch komt een nieuw theater. De historische plek, pal naast de Sint-Janskathedraal, brengt flinke uitdagingen met zich mee. Na meer dan een decennium is besloten om een nieuw theater op de plek van het bestaande theater te bouwen. Een complexe omgeving met een bewogen geschiedenis. Dat maakt de maatschappelijke en bestuurlijke gevoeligheid hoger dan op andere plekken. Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe theater en bewaren de rust in het proces.

 

Onze rol

  • Ontwikkelaar namens eigenaar (gedelegeerd opdrachtgever)
  • Omgevingsmanagement
  • Analyseren en betrekken gebruiker
  • Aansturen ontwerp- en bouwproces
  • Nazorg na oplevering
Den Bosch wil haar positie als cultuurstad van het zuiden behouden. Een toekomstbestendig theater speelt een hoofdrol in het cultuurbeleid.
KANSEN ZIEN

Multi­functioneel theater van de toekomst

We zagen een kans in het verbreden van de exploitatie. Daarom zijn we in een vroege fase het Plan van Eisen gaan herzien. Met de betrokken adviseurs en de gebruiker hebben we alle mogelijke soorten gebruik van het theatergebouw in kaart gebracht. De uitkomsten hiervan zijn doorvertaald naar het ontwerpproces en leiden uiteindelijk tot een theater van de toekomst. Een bijzonder goed, multifunctioneel en mooi gebouw op een uitzonderlijke locatie.

Pro in proces

Rust in een
complex proces

Het proces van binnenstedelijk ontwikkelen levert de nodige uitdagingen op. Zo heeft de bouwplaats straks bewoners op 1 meter afstand en sluit de achterkant op een monumentaal klooster aan. Daarnaast vinden er op het centrumplein aan de voorkant het hele jaar door evenementen plaats. Wij denken het proces tot in detail door en communiceren doorlopend met de gemeente en de buurt. Zo bewaken wij de rust in het proces.

ONMOGELIJK IS MOGELIJK

Hoge kwaliteit ondanks strakke kaders

Vanwege de gevoelige (bestuurlijke) context en lange aanlooptijd is er weinig bewegingsruimte qua tijd, geld en ruimtelijke kaders. Veel mensen in de omgeving verwachten dat het project niet binnen de kaders te realiseren is. Maar in de ruimte die er is, gaan we in 2023 een gebouw opleveren dat perfect past. Een theater waar de gemeente, de exploitant en alle Bosschenaren trots op mogen zijn. Het ontwerp is door de Welstandscommissie voorlopig al als ‘mogelijk monumentwaardig’ beoordeeld.

Facts

  • Oppervlakte: 11.000 m2
  • Capaciteit grote zaal: 920 bezoekers
  • Capaciteit Paradezaal: 460 (zitten), 1000 (staan)

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Laten we afspreken.