Nieuw theater tussen
eeuwenoude buren

Midden in het centrum van Den Bosch is de afgelopen jaren een nieuw theater gerealiseerd. De historische plek, pal naast de monumentale Sint-Janskathedraal, bracht flinke uitdagingen met zich mee. Na meer dan een decennium is in 2018 door de gemeenteraad besloten om een nieuw theater op de plek van het bestaande theater te bouwen. Een complexe omgeving met een bewogen geschiedenis. Dat maakte de maatschappelijke en bestuurlijke gevoeligheid hoger dan bij veel andere projecten. Wij waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe theater vanaf de besluitvorming. Dat betrof zowel het inhoudelijk aansturen van het ontwerp- en bouwproces, als de verantwoording richting het stadsbestuur en het realiseren en bewaren van de rust in het proces.

 

Onze rol

  • Ontwikkelaar namens eigenaar (gedelegeerd opdrachtgever)
  • Omgevingsmanagement
  • Analyseren en betrekken gebruiker
  • Aansturen ontwerp- en bouwproces
  • Nazorg na oplevering
Het voormalige theater van Den Bosch was sterk verouderd. De gemeente Den Bosch wilde haar positie als cultuurstad van het zuiden behouden. Realisatie van een nieuw toekomstbestendig theater was daarvoor cruciaal.
KANSEN ZIEN

Multi­functioneel theater van de toekomst

We zagen een kans in het verbreden van de exploitatie. Daarom zijn we in een vroege fase het Plan van Eisen gaan herzien. Met de betrokken adviseurs en de gebruiker hebben we alle mogelijke soorten gebruik van het theatergebouw in kaart gebracht. De uitkomsten hiervan zijn doorvertaald naar het ontwerpproces en leidden uiteindelijk tot een theater van de toekomst. Een bijzonder goed, multifunctioneel en mooi gebouw op een uitzonderlijke locatie.

Pro in proces

Rust in een
complex proces

Het proces van binnenstedelijk ontwikkelen leverde de nodige uitdagingen op. Zo had de bouwplaats bewoners op minder dan een meter afstand en sloot de achterkant op een monumentaal klooster aan. Daarnaast vonden er op het centrumplein aan de voorkant het hele jaar door evenementen plaats. Wij dachten het proces van sloop en nieuwbouw samen met het ontwerp- en bouwteam tot in detail door. Tegelijkertijd communiceerden wij doorlopend met de gemeente en ondernemers en bewoners in de buurt. Zo bewaakten wij de rust in het proces.

ONMOGELIJK IS MOGELIJK

Hoge kwaliteit ondanks strakke kaders

Vanwege de gevoelige (bestuurlijke) context en lange aanlooptijd was er weinig bewegingsruimte qua tijd, geld en ruimtelijke kaders. Veel mensen in de omgeving verwachten dat het project niet binnen de ruimtelijke kaders te realiseren was. Maar in de ruimte die er was, is er in 2024 een theater geopend dat perfect past. Een theater waar de gemeente, de exploitant en alle Bosschenaren trots op mogen zijn. Het ontwerp is door de Welstandscommissie inmiddels al als ‘mogelijk monumentwaardig’ beoordeeld.

Facts

  • Oppervlakte: 11.000 m2
  • Capaciteit grote zaal: 920 bezoekers
  • Capaciteit Paradezaal: 435 (zitten), 1000 (staan)

Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Laten we afspreken.